Liveaboard i Sunnfjord

Originalt fra Arve Solli sin blogg.

I september mottok jeg en invitasjon av Richard om å være med på en helgetur med familieskøyten (Ternen) hans for å dykke. Dette var noe jeg ikke kunne si nei til, og vi begynte å planlegge vrak å dykke og logistikken for å ha 3 dykk fra en båt uten kompressor. Så med totalt 5 dykkere ombord på en 34 fots Risørskøyte ble det seende slik ut:

Så da stuet vi flasker, stage og stamper rundt om på dekk. Overnattet i Grytøyra, tidlig opp kl 07.00. Egg og bacon til frokost mens vi tøffet avgårde til første vrak i Eidfjorden.

Ilse Fritzen

Vraket av Ilse Fritzen ligger i Eidfjorden nord for Askvoll. Vi var framme rundt 09.30 og vi begynte å søke med ekkoloddet etter vraket. Etter kort tid fant vi vraket på ekkoloddet og kastet uti bunnline for opp- og nedstigning.

Arne og meg ble første par ned. Ingen av oss hadde dykket noen av helgens vrak, så noen måtte gå først. Vi stupte ned til 60m og så vraket da vi snudde oss. Vraket ligger med 90 grader slagside på styrbordside, så til å begynne med var det litt vanskelig å få oversikten. Men så begynner man å se at det er et stort vrak, og vi begynte med å gå akterover mens vi så inn de fleste dører og åpninger i vraket. Vi avsluttet med å runde opp på vraket og gikk mot 45m der vi tok oppstigning i frie vannmasser. Fant ikke tilbake til bunnlinen, men vi hadde planlagt at det skulle være mulig å gå opp på dSMB istedenfor.

Vel oppe igjen briefet vi det andre teamet (Gunnar, Andreas og Richard) om dykket. De endte opp med å dra rundt hekken og fikk sett propellen og roret. Er tydeligvis gigantisk, og er noe jeg absolutt skal ned igjen og se ved en senere anledning. Og ikke minst utforske framover mot bauen.

Mens det andre teamet var nede på Ilse Fritzen, tok Arne og meg Ternen over på andre siden av fjorden (200-300m) for å leite etter neste vrak. Vi gikk fram og tilbake og søkte etter Bjergfin med ekkoloddet. Uten hell gikk tilbake til Ilse Fritzen da vi oppdaget bøyen til det andre teamet.

Bjergfin

Vi fikk opp det andre teamet fra dykket på Ilse Fritzen og begynte med å søke etterBjergfin med ekkoloddet. Vi fant det til slutt og satt ut bunnlinen på dette vraket også.

Etter litt lengre tid og en lunch, hadde vi avgasset nok og Arne og meg gjorde oss klare igjen. Vi hoppet uti og gikk ned langs bunnlinen. Dreggen hadde landet 2 meter fra lasterommet, så det var ganske enkelt å finne vraket 😉

Det var gjort en feil ved logistikken: Draktgass! Jeg hadde planlagt at min 0,85l draktgass skulle holde 2 dykk til 50m, og det hadde mange andre også. Heldigvis for Arne og meg gikk vi tom for drakt gass nede på vraket på 52m, så vi fikk sett på vraket. Vi kom ned på midten på vraket og så at vraket lå med ca 45 grader slagside på styrbordside, bortsett fra at vi ikke kunne vite om det var styrbordside eller babordside vraket lå på, så vi bare satset på en vei og endte opp med bauen først. Vi visste at vraket var ca 60m langt, så vi satte kursen mot hekken i håp om å finne en propell og et ror. Dessverre virket det som om hekken var bra skadet, så vi fant ingen propell eller ror. Vi tok oppstigningen langs land.

Team 2 hadde et litt mer actionfyllt dykk med draktgassdeling… Godt Gunnar stilte med 3l cavemount som draktgass. Når de var opp igjen og vi fikk pakket vekk utstyret, og la kursen mot Askvoll.

Vel framme i Askvoll laget vi Chiligryte og tok oss noen velfortjente øl. Ingen av utestedene i Askvoll var ikke åpen, så Richard kontaktet alle sine kontakter i nærområdet og fant et åpent vannhull i Holmedalen. Så vi la fra kai etter oppvasken og tøffet mot Holmedalen. Jeg skulle bare slappe litt av før vi kom fram og endte opp med å sove 10 timer den natten. Herlig.

Tyrifjord

Siste dagen våkner vi med at jeg finner Askeladden hengende halvveis fra kaien og nedi vannet. Noen hadde fortøyd litt stramt på høyvann kvelden før 😉

Etter å fått Askeladden på rett kjøl igjen og frokosten servert, var vi framme i Askvoll igjen. Vraket av Tyrifjord ligger nemlig rett utenfor havnen i Askvoll og er merket i sjøkartet. Og vi fant vraket på ekkoloddet og hev uti bunnlinen igjen. Denne gang var det Andreas og meg som gikk først uti, og vi gikk rett ned og traff hekken av vraket 10m fra bunnlinen. Tyrifjord står på kjølen og er et Donald Duck vrak. Hekken er ganske inntakt, men resten av vraket er ganske nedbrutt. På hekken står det et nydelig stort nødratt. Absolutt verdt dykket bare for å se det. Ellers var det ikke så veldig mye annet spennende å se.

Hjem igjen

Etter en fantastisk dykkehelg ombord på Ternen satte vi kurs mot Korssund. Alle er fornøyde og vi spiser det siste som er igjen i kjøleskapet. Noen velger å slappe av på dekk mens vi er bevegelse mot Korssund.

Vi tok turen over Havda og så hun på ekkoloddet også. Og som avslutning får vi besøk av to niser som leker i vannet. Vel framme ved kaien til familien Skår, begynner vi å pakke ut og vaske ned båten. Vi får skyldt utstyret og pakket i bilen. Så er vi så heldige at foreldrene til Richard inviterer oss inn på kaffe og vafler. Veldig hyggelig 🙂

Etterpå setter vi kurs mot Bergen og våre egne senger igjen.

Takk for en fantastisk bra tur, med gode dykke, fantastisk vær, gode venner og herlig båtliv. Gleder meg til neste gang!

 

1 svar til Liveaboard i Sunnfjord

  1. Arne Godvik sier:

    Flott med nettside for båten. Gleder meg til neste tur jeg og 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *